060 060 02 03 viber whatsapp

Blog Yakono

Rent a car Beograd

Prevare u auto servisu, kako ih izbeći?

Dec 15, 2020

Najčešće prevare koje se javljaju prilikom popravke vašeg automobila kod majstora jesu te da može da vam ugradi polovne delove, a naplati kao da su novi, pokušaju da vas ubede da su utrošili više sati rada nego što jesu, pokušaju da vam zamene i ono što za zamenu nije kao i da su popravljali nešto što nisu. Ova loša iskustva mogla bi da se smanje odlaskom kod majstora po preporuci. U Srbiji oko 51% servisa rade na crno, takvi servisi su u startu jeftiniji od registrovanih servisa za najmanje 19%. Ako idete u u neregistrovane servise, verovatno zbog niže cene, morate biti svesni rizika koje taj odlazak nosi sa sobom. Svakako preporuka je da ništa ne bi trebalo počinjati bez potpisanog papira sa svim detaljima o radovima i delovima.

Lanci za sneg kod pogona na sve točkove. Napred ili nazad?

Gde se stavljaju lanci za sneg? Dec 31, 2020

Kako znamo svaki sistem pogona na sve četiri točka nije isti. Automobili koji imaju prednji ili zadnji pogon, lanci se montiraju na pogonske točkove. Dilema nastaje kod vozila koja imaju pogon na sva četiri točka, ako imamo samo jedne lance, da li ih stavljamo napred ili nazad? Univerzalno pravilo ne postoji, opcije koje su na raspolaganju jeste da se stavi ili samo na prednje, ili samo na zadnje a može i na prednje i na zadnje ali ne mora. Većina proizvođada auta koji imaju pogon na sve točkove izričito kažu da se stavlja na prednje točkove, zato je pre stavljana lanaca potrebno pročitati uputstvo za automobil, gde mogu da se pronađu informacije o verziji automobila koji vi imate.

Tehnički pregledi i problemi oko registracije u 2021

Tehnički pregled vozila, Jan 6, 2021

Trenutno aktuelna teme oko registracije vozila u 2021. i vršenja tehničkog pregleda je svima zanimljiva. Jedino što sigurno znamo da nemaju potrebu za brigom vlasnici novih automobila. Što se tiče polovnih vozila i rigoroznije kontrole na tehničkim pregledima, e tu je situacija malo drugačija. Razloga za brigu ima ali rigoroznija kontrola izduvnih gasova na tehničkim pregledima počinje od 05. jula. Priča se da čak 120 000 vozila neće proći tehnički pregled. Ono zbog čega će vlasnici tih vozila imati problema jeste nedostatak katalizatora, DPF filtera bez kojih se emituje veća količina izduvnih gasova. Cena katalizatora i DPF filtera se kreće od 1000€ do 3000€. Ostaje nam samo da sačekamo i vidimo kako će primena ovih propisa biti u praksi.

Novi Alfa Romeo stiže u 2021. godini

Dec 7, 2020
Alfa Tonale

Alfa Tonale

Premijera alfa romeo modela verziju SUV-a Tonale održaće se u septembru 2021. godine Što se tiče motorizacije, u ponudi bi trebalo da se nađu 1.3-litarskim benzinac sa 130 KS i 180 KS, a u planu je i plug-in hibridna varijanta koja bi pored pomenutog benzinca imala i elektromotor od 60 "konja".